De Suzukimethode in België

De Suzukimethode in België

 

“Every child grows; everything depends on the teacher.”

Shinichi Suzuki

 

J.JanssensIn 1971 kreeg Jeanne Janssens dankzij Leo Praet en Richard Proost een studiebeurs om zich 4 maanden bij Dr. Suzuki te Matsumoto (Japan) te bekwamen in deze nieuwe methode. Een jaar later kreeg zij, na een bezoek van drie maanden, als allereerste Europeaan het Japanse diploma om deze methode te mogen onderrichten. Dr. Suzuki gaf haar tevens de taak om zijn methode naar België te brengen en zowel leraars als leerlingen op te leiden.
Hierna stichtte Jeanne Janssens de ‘Talent Education Suzuki Institute Belgium’ (TESIB). Tevens werd zij een van de basisleden van de European Suzuki Association (ESA). Toen plaatselijke afdelingen oprezen in het Belgische landschap, werd de TESIB een nationale koepel die deze lokale verenigingen verbond.

In 1984 werd de Turnhoutse Suzuki Vereniging vzw (TSV) gesticht die het werd van Juffrouw Janssens voortzette door o.a. de jaarlijkse nationale Suzuki-workshop voor viool in te richten. Met de tijd en met de financiële hulp van de TSV kwamen er ook altviool, cello en fluitleraars bij.

Dankzij de TSV kregen vele Suzuki-leerlingen de kans om, onder leiding van Juffrouw Janssens en met pianobegeleiding van Mia Van Steenbergen, Europese en Amerikaanse workshops bij te wonen waar ze onderricht werden door Dr Suzuki zelf. In Japan kregen ze les van Suzuki’s opvolger, Koji Toyoda.

Na de uitbreiding tot gans Vlaanderen werd de TSV omgedoopt tot VSV (Vlaamse Suzuki Vereniging vzw). Deze vereniging steunt nog steeds de jonge leerkrachten en organiseert tevens activiteiten voor de leerlingen en leraars. De hoofdactiviteit is de jaarlijkse carnaval workshop. Dan krijgen de leerlingen en in opleiding zijnde leraars de kans om 5 dagen lessen te volgen bij buitenlandse leerkrachten die de VSV naar België haalt.

De Vlaamse Suzuki Vereniging vzw is voltijds met het onderrichten van haar leerlingen van vandaag die de waarborg voor de toekomst zullen zijn.

Comments are closed.